Bouw
17-2-2010

Maximaal onwerkbaar weer

De aanhoudende kou begint zijn tol te eisen. Zolang het niet voor een langere periode gaat dooien valt er weinig te bouwen. Je kunt schaatsen op de vloeren en tussen de prefab wanden op de eerste verdieping - waar nog aangestort moet worden - zit het ook vol met ijs. Zonder het extreme winterweer van de afgelopen weken had de ruwbouw eind februari opgeleverd kunnen worden, inmiddels kunnen we er zeker 4 weken bij optellen.


Interieur
10-2-2010

Op zoek naar een gietvloer

De keuken is besteld, nu de gietvloer nog. Het is nog een aardige zoektocht: de prijzen lopen behoorlijk uiteen en de kwaliteit ook. Zoals wel vaker met offertes is het lastig om te vergelijken aangezien de ene aanbieder andere materialen en voorwaarden hanteert dan de ander. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat een alifatische PU vloer verreweg de beste garantie geeft op langdurige kleurechtheid, dus dat moet 'm maar worden. Het is de bedoeling dat de vloer in de gehele woning wordt aangebracht, van entree tot en met washok, inclusief badkamer en toiletten. Vooral op de 2e verdieping zal het ongekend strak worden met een vloer die in alle ruimtes doorloopt, zonder dorpels.

Op de bouw wordt ondanks de kou hard doorgewerkt. Aan het doorzettingsvermogen van de bouwvakkers en aannemer zal het in ieder geval niet liggen!


Bouw
28-1-2010

Prefabelementen voor eerste verdieping komen eraan

Ondanks de kou gaat de bouw toch verder (zie hier een kleine impressie van de voortgang). De aannemer heeft in de dooiperiode alle eerste verdiepingsvloeren kunnen storten en ze hebben een manier gevonden om ook met vorst de prefabwanden te kunnen plaatsen en stellen.


Ontwerp
18-1-2010

Vouwdeur eruit: openslaande deuren erin

Na alle onwerkbare dagen met de sneeuw en kou is er eindelijk weer actie in Nieuw Leyden. De mooie witte plaatjes op de webcam hebben 2 weken vertraging opgeleverd. In de tussentijd zijn we zelf in de weer geweest voor de keuken en gietvloer en hebben we overlegd met de architect over de details van de wind- en waterdicht en afbouw. De architect begint inmiddels aan de werktekeningen, en de aannemer kan materialen gaan bestellen. Wat betreft de details in het ontwerp: de vouwdeur heeft helaas het veld moeten ruimen voor twee openslaande deuren van elk 1,2 m breed. Alle creatieve pogingen om de vouwdeur er toch in houden ten spijt, woog het voordeel van de vouwdeur - een maximaal open pui - niet op tegen het nadeel dat er een geopend deurdeel midden in de keuken kwam. Het kostenvoordeel van deze wijziging wordt wel weer goed besteed: het standaard dakluik maakt plaats voor een glazen dakluik met strakke aluminium profielen.


Algemeen
31-12-2009

Niets te klagen over 2009!

Bouwvergunning, bestekstukken, aanbestedingen en bouwstart ruwbouw: het was gepland voor 2009 en is allemaal gelukt! Hopelijk gaat het ook in 2010 volgens verwachting en kunnen we in april starten met de wind- en waterdicht en afbouw en ergens in oktober verhuizen... Een jaar vol met het inkopen van spullen, overleggen met de aannemers en architect en natuurlijk klussen!Materialen
8-12-2009

Aluminium gevelbekleding

Het contract met de afbouwaannemer is rond. Dat geeft weer wat tijd om in de nog openstaande details van de woning te duiken. Tijdens een bezoek aan de kozijnenleverancier zagen we dat onze gevel het mooist wordt met kozijnen van blank geanodiseerd aluminium. De natuurlijke uitstraling van deze afwerking past veel beter bij de houten gevelbekleding dan de meer 'kunstmatige' poedercoating optie. De architect was daar allang achter, maar het heeft dus even geduurd voordat we het zelf inzagen... Consequentie is wel dat de gevelpanelen naast de kozijnen voor het mooie wel weer dezelfde afwerking hebben. Er moet nog het een en ander uitgezocht worden, maar het lijkt erop dat de gevelbeplating die tot nu toe in het ontwerp zaten het veld gaan ruimen voor geanodiseerd aluminium platen.Bouw
4-12-2009

Begane grond dicht

De prefab wanden staan en ook de breedplaatvloeren hierop liggen op z'n plaats. Fantastisch om te zien hoe de woningen vorm krijgen! We konden ook mooi even controleren of de posities en sparingen van de wandcontactdozen en de inbouwverlichting klopten.Ontwerp
21-11-2009

Ontwerp van de straat

Nadat we tijdens de voorlichtingsavond voor het ontwerp van de straat al wat keuzes hebben gemaakt, zijn we op een tweede bijeenkomst echt aan het knippen en plakken geslagen. Met een knutselwerk van groenstroken en bomen op een 5 meter lange print van de straat, kan de gemeente de vertaalslag gaan maken naar een bestek voor de straatinrichting. Ondanks de nogal chaotische omstandigheden zijn we best tevreden met het resultaat: iedereen heeft zelf bepaald hoeveel groen en welke beplanting er voor zijn deur komt.

De bouw vordert gestaag! Bij de helft van de kavels staan de prefab betonwanden van de begane grond, en de parkeergarage is al dicht nu de breedplaatvloeren zijn geplaatst.Bouw
7-11-2009

Bezoek aan fabriek prefab betonwanden

De productie van de prefab wanden is inmiddels gestart. Met enkele opdrachtgevers zijn we een kijkje gaan nemen in de fabriek van de prefab leverancier waar de ruwbouwaannemer het werk aan heeft uitbesteed. Het eerste prefab element bestemd voor een woning in ons bouwveld was in de maak en zat nog in de bekisting. Bij andere elementen in de fabriek met vergelijkbare kwaliteit konden we het te verwachten eindresultaat zien: prachtig licht beton met een enorm strakke zichtzijde! Over een ruime week zullen de eerste wanden de bouwplaats bereiken en een week later moeten in het hele bouwveld de wanden op de begane grond staan.