Algemeen
17-2-2011

Opgeleverd, uitgeklust en verhuisd!

Het zit erop na 3 jaar van ontwerpen, bouwen en klussen. Het kostte een berg energie: 4000 e-mails, minstens 150 facturen, 4 mappen vol met contracten, tekeningen, bestekstukken, etc. en een maar niet bijgehouden aantal ontwerp-, bouw- en opdrachtgeversvergaderingen. Maar het was alle moeite meer dan waard: foto's van de voor- en achtergevel en de foto's van binnen.


Algemeen
9-1-2011

Laatste loodjes

Na 1 week non-stop klussen schiet het lekker op. Het meeste schilderwerk zit erop, de badkamer is klaar en de keuken zit erin. Was nog even manoeuvreren met het lange werkblad van 5 meter uit 1 stuk. De witte HPL/multiplex werkbladen inclusief spoelbak hadden we uiteindelijk via internet gekocht. Kwam lekker dik verpakt binnen in houten planken en drie lagen karton en alles klopte op de millimeter. Toch wel lachen om zoiets in je 'winkelmandje' te stoppen en keurig binnen te krijgen. Nu is het nog even opzien tegen het schilderwerk van de trappen maar daarna zit het erop en kunnen we over!


Algemeen
4-1-2011

Badkamer bijna af, keuken komt eraan

De wanden van de badkamer zijn klaar en droog. Bedoeling was om de wandafwerking in de badkamer qua uitstraling niet hetzelfde te houden als de kamers, maar dan wel waterdicht. Geen tegels dus en dat is goed gelukt. Deze week worden de kranen, het bad en de wastafel gemonteerd en is de badkamer klaar. Donderdag komt de keuken en dan komen zo langzaamaan de laatste schilder- en montageklusjes in zicht.


Algemeen
20-12-2010

Planning voor klussen maar eens bijgesteld

Goede nieuws is dat het mooi wordt, minder is dat er aardig wat tijd in moet om het zo te krijgen. Het was krap om de muren ver genoeg af te krijgen voordat de gietvloer erin kwam. De keuken hebben we uitgesteld omdat de vloer nog te vers was en daarom nog geen mechanische belasting kon hebben. In principe geen probleem, we kunnen nog wel even vooruit met klussen, zeker nu elke schilderklus veel meer afplakwerk vraagt omdat de vloer er al ligt. Inmiddels zijn we ook begonnen met het aanbrengen van de waterdichte wandcoating in de badkamer. Nauwkeurig werk met in totaal 4 lagen: epoxy impregneer, 2 lagen kleur PU coating en een matte PU toplaag. Alles 2-componenten dus goed mengen in de juiste verhoudingen en snel aanbrengen voordat het is uitgehard.


Algemeen
30-11-2010

Latexen; gietvloer komt eraan

De gietvloerleverancier heeft via een vochtmeting kunnen bepalen dat de dekvloeren droog genoeg zijn voor het aanbrengen van de gietvloer, en we kunnen de woning nog twee weken verder droogstoken nu de vloerverwarming werkt. De afgelopen weken dus druk bezig geweest met het schuren, voorstrijken en latexen van het stucwerk, zodat de meest stoffige klussen na het aanbrengen van de vloer achter de rug zijn. Hoewel het stucwerk 'sausklaar' is opgeleverd heb je er toch nog behoorlijk wat werk aan voordat de zichtbare spaanaanzetten, putjes en krassen eruit zijn. En als je denkt met latex te kunnen beginnen moet je nog 'even' alles voorstrijken om de zuiging van het stucwerk op te heffen. En na het voorstrijken zie je weer nieuwe oneffenheden etc... Oftewel, dat afwerken van de wanden heb je op een gegeven moment wel gezien. Leuker was het monteren van de inbouwverlichting (detailfoto)! Verder lossen de afbouwaannemer en installateur de nog openstaande restpunten op. Het moet gezegd worden: dat doen ze erg netjes en vlot.


Algemeen
7-11-2010

Oplevering in zicht!

De oplevering staat voor vrijdag gepland. Aangezien we al een paar weken in het huis bezig zijn met klussen (inbouwverlichting vlak schuren met stucwerk, plamuren/schuren/gronden van stelkozijnen ), voelt de oplevering gek genoeg niet eens als een enorme mijlpaal. Doordat we tijdens de hele afbouwperiode veel op de bouw zijn geweest en door de kritische en oplettende architect, zijn de meeste punten die bij een oplevering naar voren kunnen komen al opgelost door de aannemer. Werkt voor beiden het prettigst. Voor de oplevering komen de nutsaansluitingen nog, gaat de voorgevel uit de steiger en wordt de begane grond afgemaakt (inmiddels netjes opgedroogd door de bouwkachels).


Algemeen
29-5-2010

Officieel: van ruwbouw naar afbouw

Deze week was de echt zichtbare ommeslag van de ruwbouwfase (hoofddraagconstructies van woningen en parkeergarage) naar de afbouwfase. Dat betekent dat het gezamenlijke stuk van de bouw wat door de vereniging van ons bouwveld in opdracht is gegeven nu klaar is, en iedereen als individueel particulier opdrachtgever de afbouw verder regelt. Betekent in ieder geval dat het overzichtelijker wordt met minder partijen: architect, afbouwaannemer en installateur. Met een beetje mazzel halveert het aantal e-mails!


Algemeen
9-3-2010

Op naar de afbouwfase

Op de bouwplaats worden door de ruwbouwaannemer en installateur grote stappen voorwaarts gemaakt. Bij de meeste woningen staan de prefab wanden van de tweede verdieping, en liggen de breedplaatvloeren er ook al weer op. De oplevering van de ruwbouw komt eindelijk in zicht! Op de achtergrond is de afbouwaannemer bezig met de voorbereidingen. Het lijkt erop dat - als gevolg van de vele onwerkbare dagen in deze winter - het niet gaat lukken om voor de bouwvak van 2010 (19 juli t/m 6 augustus voor regio midden NL) op te leveren. Jammer!


Algemeen
31-12-2009

Niets te klagen over 2009!

Bouwvergunning, bestekstukken, aanbestedingen en bouwstart ruwbouw: het was gepland voor 2009 en is allemaal gelukt! Hopelijk gaat het ook in 2010 volgens verwachting en kunnen we in april starten met de wind- en waterdicht en afbouw en ergens in oktober verhuizen... Een jaar vol met het inkopen van spullen, overleggen met de aannemers en architect en natuurlijk klussen!


Algemeen
3-10-2009

Coordineren van speedgate parkeergarage

We hebben met de vereniging van opdrachtgevers besloten om de speedgate garagedeur van de gemeenschappelijke parkeergarage zelf in te kopen en de coordinatie rondom de plaatsing ook zelf te organiseren. De ruwbouw aannemer vordert goed met zijn werkzaamheden en we moeten onderhand op de proppen komen met informatie over de deur: hoe moet ie bevestigd worden? Moet er nog een veiligheids- of bedieningslus ingegoten worden en waar? Dit soort vragen dwingen je om eens goed in de werking van de garagedeur te duiken en te bedenken hoe de deur het beste bediend kan worden en hoe de veiligheid gegarandeerd wordt. In samenwerking met de leverancier van de deur is een bedieningsconcept bedacht en zijn er veiligheden ingebouwd die ongelukken met de deur moeten voorkomen. Het uiteindelijke doel is een tekening voor de ruwbouwaannemer waarin al het denkwerk is vertaald naar lussen in het wegdek, stoplichten, fotocellen en de bevestiging van de deur.


Algemeen
19-7-2009

Bouwvak in Nieuw Leyden

De bouwvak is gestart en dat betekent dat het rustig is in Nieuw Leyden; mooi moment dus om weer eens rond te kijken in de wijk en op de verschillende bouwplaatsen. Nadat de straten uit de eerste projectfases voor de zomer al waren opgeleverd, startten de andere op dat moment bouwende velden met het wind- en waterdicht en afbouwgedeelte van de woningen. Er zijn de laatste maanden dan ook veel nieuwe gevels bijgekomen.

Na de bouwvak begint het er voor ons ook op aan te komen en gaan de heipalen de grond in!Algemeen
10-6-2009

So far so good

De gang zit er nog steeds goed in. De contracten met de casco aannemer (realisatie parkeergarage en ruwbouw van woningen) en installateur zijn inmiddels getekend, wat toch wel een prestatie is met z'n grote groep. We kunnen ons voorstellen (en dit bleek realiteit in eerdere fases van Nieuw Leyden) dat de totstandkoming van dergelijke contracten lang op zich kan laten wachten doordat aannemer en VvO en - niet in de minste plaats - de VvO-ers onderling het eens moeten worden over kosten, planning, communicatie, bestek- en contractstukken etc.

Onze bouwstart staat gepland in week 34, direct na de bouwvak. Ondertussen wordt het tijd dat we op zoek gaan naar een aannemer voor het wind/waterdicht- en afbouwgedeelte zodat we na oplevering van de ruwbouw hopelijk direct door kunnen met de gevels en de rest van de woning.Algemeen
22-5-2009

Bouwvergunning woning een feit!

Vandaag ontvingen we een brief van gemeente Leiden waaruit we konden opmaken dat onze bouwvergunning is afgegeven! In ons bouwveld blijken niet alle opdrachtgevers al een bouwvergunning te hebben (wegens drukte bij de gemeente Leiden wordt beweerd...) maar als het goed is laten ook de rest van de vergunningen niet lang op zich wachten. En dat is belangrijk aangezien de bouwstart in zicht komt. Maar mochten er nog vergunningen ontbreken bij de bouwstart, dan schijnt het gedoogd te worden als je de heipalen alvast 'verticaal opslaan' in de grond. Nee, da's nog niet bouwen, da's alleen palen opslaan op de juiste positie in het bouwveld (!).

En verder mogen we een ander belangrijk moment ook niet vergeten: we zijn deze week gepasseerd bij de notaris! Formeel houdt dat in ons geval in dat we nu officieel de kavel hebben gekocht van Nieuw Leyden en dat de hypotheek is gestart. Dat de hypotheek nu rond is, is prettig aangezien de geldigheid van onze hypotheekofferte (met voor ons gunstige voorwaarden) bijna was afgelopen. Verder is het prettig dat vanaf nu ons bouwdepot beschikbaar is, al gaat de bouwrente natuurlijk wel tellen.Algemeen
19-5-2009

Installateur bijna aan de slag

Naar verwachting kunnen we binnenkort opdracht verstrekken aan de installateur. Uiteindelijk geven we als vereniging de installateur een opdracht, en krijgt de casco-aannemer een coordinatievergoeding voor de nodige afstemming. Het wordt een belangrijke samenwerking, niet in de minste plaats omdat we gekozen hebben voor prefab beton wanden en het herstellen van een foutje in de installaties hierdoor al snel erg kostbaar wordt.

De installateur heeft aangeven graag met alle opdrachtgevers voorafgaand aan hun werkzaamheden een persoonlijk gesprek te willen zodat goed duidelijk wordt wat er van ze verwacht wordt. Da's in ieder geval prettig, je kunt het zomaar ook anders treffen... (zie filmpje hieronder).Algemeen
9-5-2009

Bouwvergunning parkeergarage binnen

De gemeente Leiden heeft de vereniging van opdrachtgevers te kennen gegeven dat de bouwvergunning voor de gemeenschappelijke parkeergarage rond is, en de vergunningen voor de woningen zullen waarschijnlijk snel volgen. Prettig als dit allemaal zo soepel verloopt maar het zal er ook wel iets mee te maken hebben dat de bouwvergunningsstukken voor aanvraag door Nieuw Leyden gecontroleerd zijn en - misschien wel de belangrijkste - er geen welstand geldt voor het project en het dus niet door die (subjectieve) molen hoeft.

Inmiddels heeft ook de aanbesteding voor de installaties plaatsgevonden en zullen we met de laagste aanbieder proberen om rond te komen. De afgelopen maanden voelen als de drukste periode in het project tot nu toe: oplevering bestekstukken, aanbesteding casco, bouwvergunning, aanbesteding installaties. En het is ook compleet andere materie dan waar we in de VO/DO fase mee te maken kregen en alles draaide om het ontwerp. Nu ligt de nadruk steeds meer op de daadwerkelijke realisatie van het huis, wat hopelijk niet lang meer op zich laat wachten.Algemeen
28-4-2009

Appels met appels vergelijken

De aanbesteding van de casco (ruwbouw) heeft inmiddels plaatsgevonden en de vereniging en opdrachtgevers kan aan de slag om samen met de geselecteerde aannemer tot een opdracht te komen. De reeds ingeschakelde kostenadviseur beoordeelt vooraf of de meegeleverde open begroting van de aannemer klopt met de bestekstukken, zodat eventuele afwijkingen in de ingeschatte kosten meegenomen kunnen worden in de onderhandeling. Met een beetje mazzel kunnen we binnen enkele weken een opdracht rond krijgen en wordt het aftellen tot de bouwwerkzaamheden gaan starten! Maar voor het zover is moet het hele aanbestedingscircus nog eens doorlopen worden voor de installaties.

Verder heeft de gemeente Leiden te kennen gegeven dat onze bouwvergunning eraan komt! In de tweede week van mei kunnen we hem verwachten en na weer zes weken is de bouwvergunning onherroepelijk.Algemeen
11-3-2009

Aanbesteding ruwbouw

De laatste weken is er door coordinerend architect, opdrachtgevers, constructeur en architecten hard gewerkt om de stukken voor de aanbesteding van de ruwbouw de deur uit te krijgen. Om onenigheid achteraf te voorkomen moeten de documenten goed dichtgetimmerd zijn. Inmiddels zijn de bestekstukken, tekeningen en de aanbestedingsbrief door de geselecteerde aannemers in ontvangst genomen. De bedoeling is dat we na een periode van enkele weken de ontvangen enveloppen met aanbiedingen weer open kunnen trekken. En inmiddels volgt nu weer dezelfde oefening voor de installaties. Aan actie geen gebrek!Algemeen
21-2-2009

Webcam op bouwplaats

Sinds enkele weken zijn de ontwikkelingen op de bouwplaats voor veld 25 en 26 interessant genoeg geworden om de webcam van Nieuw Leyden erop te richten. Als het goed is blijft dat zo tot en met het afronden van de bouwactiviteiten. Toch handig en erg leuk om op afstand een indruk te krijgen van de werkzaamheden! Bij een vorige fase van Nieuw Leyden is de hele bouw al eens op deze manier bijgehouden.Algemeen
16-2-2009

Aanvraag bouwvergunning ingeleverd!

Weer een belangrijk moment om even bij stil te staan: de bouwaanvraag is ingediend! Aanvraagformulier, tekeningenset, bouwbesluit- en EPC-berekeningen zijn in 6-voud bij de gemeente ingeleverd. Binnen nu en 12 weken zou de vergunning verleend moeten zijn, plus een volgende 6 weken om de vergunning onherroepelijk te maken. In de tussentijd wordt alweer druk gewerkt aan de volgende stap: de aanbesteding voor de cascobouw (ruwbouw). Binnen nu en enkele weken willen we als bouwveld het ruwbouwbestek en de aanbestedingsbrief klaar hebben en sturen naar mogelijke aannemers.Algemeen
27-1-2009

Stadsverwarming

Een onderdeel van het contract met Nieuw Leyden is de verplichte afname van de beschikbare stadsverwarming. De energieleverancier die hier aan gekoppeld is moet vooraf investeren in de aansluitingen en gaat dit weer terugverdienen (plus vast nog wel genoeg marge daar bovenop) met de energie-afname van de bewoners van Nieuw Leyden. Positieve consequenties: gebruiken van restwarmte en dus gunstig voor het milieu, geen aanschaf en onderhoud van verwarmingssysteem in de woning. En de mindere kant van stadsverwarming: geen keuze tussen energieleveranciers, verplichte aanschaf van bepaald type warmtewisselaar, forse aansluitingskosten, verplicht koken via inductie of keramische kookplaat (vinden we overigens prima).Algemeen
16-1-2009

Concept aanvraag bouwvergunning

Inmiddels is de concept bouwaanvraag ingediend bij Nieuw leyden voor een snelle check voordat alle bouwaanvragen van het veld in een keer naar de gemeente van Leiden gestuurd worden. De tekeningenset die we opsturen is grotendeels gelijk aan die van het definitief ontwerp, maar bevat verder nog extra detail- en doorsnedetekeningen, de aansluitingen met de buren, electra-voorzieningen, leidingwerkstelsel, looplijnen voor de vluchtroute en specificaties voor inbraak- en brandveiligheid. Tijdens de bouwaanvraag kan gestart worden met het maken van de bestekstukken. Voor de ruwbouw zijn inmiddels vier aannemers gevonden die er zin in hebben om aan te bieden.Algemeen
12-7-2008

Einde in zicht voor eerste fasen van Nieuw Leyden

Voor veel opdrachtgevers van de eerste fasen van Nieuw Leyden is het einde in zicht. Er zijn al enkele bewoners te spotten en van de meeste woningen zijn de gevels al zo goed als klaar. En nu de steigers langzaam verdwijnen worden de straten goed zichtbaar! Zie hier een paar foto's van de stand van zaken in Nieuw Leyden.Algemeen
4-5-2008

Eerste sleutel in Nieuw Leyden

Uit Fase 1 is inmiddels de eerste woning opgeleverd (zie feestelijk filmpje van Nieuw Leyden). Het is een woning uit een van de huurblokken. Naar verwachting volgen de opleveringen van de eerste zelfbouw woningen op de van gemeente Leiden gekochte kavels binnen enkele weken. Ze zijn in mei 2005 gestart en kunnen het hele project dan dus in precies drie jaar afronden...Algemeen
29-4-2008

Duurzaam bouwen

Maandag was er weer VvO vergadering. Hieraan voorafgaand werd er een presentatie gegeven over duurzaam bouwen. Weinig nieuws, belangrijkste is dat we eind mei een programmaatje krijgen waarmee we kunnen berekenen welk effect bepaalde maatregelen (isolatie, ventilatie, verwarming, materialen) hebben op de Energie Prestatie Coefficient (EPC). De eis die Nieuw Leyden stelt is een maximale EPC van 0.7, iets strenger nog dan de 0,8 volgens het Bouwbesluit. Andere eisen omtrent duurzaam bouwen betreffen vooral materiaalgebruik.
Verder gaat alles erg voorspoedig, de vereniging is erg besluitvaardig! De constructeur is inmiddels gekozen, evenals het bouwsysteem (prefab beton). En deze laatste is een beslissing waar je ook gerust maanden over kunt discussieren...
Uit fase 1 worden binnenkort trouwens al woningen opgeleverd, dus er is zat te zien!Algemeen
12-2-2008

Startbijeenkomst in Nieuw Leyden

We zijn los met de VvO (vereniging van opdrachtgevers)! Een spannend moment want je ziet alle opdrachtgevers en dus toekomstige buren voor het eerst, en je maakt nader kennis met de betrokken project- en procesbegeleiders van Nieuw Leyden. Direct is duidelijk dat iedereen er zin in heeft en niet zomaar gekozen heeft voor dit zelfbouw project. De ruimte zit vol met ambitieuse en ondernemende mensen met zeer verschillende achtergronden. Er wordt door Nieuw Leyden een presentatie gegeven waarin de belangrijkste risico's en aandachtspunten nog eens genoemd worden. De eerste gezamenlijke mijlpaal wordt de vergadering van het Voorlopig Ontwerp (VO), waar iedereen met z'n ontwerp onder de arm binnenkomt en we het hele bouwblok met maquettes gaan opbouwen!Algemeen
3-2-2008

Particulier opdrachtgeverschap in Ijburg, Amsterdam

Als geveltoeristen liepen we met de camera door de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Deze wijk heeft veel overeenkomsten met het project van Nieuw Leyden en een bezoek is daarom absoluut de moeite waard. De wijk staat vol met 'eigen ontwerp huizen' die ook middels particulier opdrachtgeverschap zijn gerealiseerd. Bij de zelfbouw woningen zitten alle soorten gevelbekleding zitten er zo'n beetje wel tussen: van felgele mozaiektegels t/m gepatineerd zinken beplating. Ideaal als je een eerste indruk wilt krijgen van hoe alles er in het echt uit ziet.Algemeen
8-1-2008

Start

Een mooi moment voor ons eerste bericht: we hebben getekend voor het project en zijn vanaf nu dus officieel begonnen met onze zelfbouw woning! Er is gelijk al zat te doen: een architect vinden, het vastzetten belangrijkste eisen en wensen voor het ontwerp, en de eerste bijeenkomst van de VvO (Vereniging van Opdrachtgevers) is al begin februari.