Berekenen van stichtingskosten van zelfbouw woning

Voordat we besloten om zelf een huis te bouwen wilden we eerst een realistische inschatting hebben van de bouwkosten en alle bijkomende kosten: de stichtingskosten. Het viel niet mee om betrouwbare en volledige informatie te krijgen. Projecten zijn vaak onderling lastig te vergelijken door verschillende ontwerpen, locatie en (markt)omstandigheden.

Uiteindelijk zijn we toch zover gekomen dat we een redelijk overzicht van de kosten in Excel hadden staan en gaandeweg tijdens het ontwerpen en na de aanbestedingen konden we de kosten steeds bijstellen. Soms een meevaller, soms tijd voor bezuiniging op enkele punten en soms was het interen op de post onvoorzien. De Excelsheet die we hebben gebruikt bij het begin van project is hier te downloaden.

Inschatting bouwkosten per vierkante meter

De grootste kostenposten zijn de grondkosten en de bouwkosten. Het bepalen van de bouwkosten hebben we gedaan door een reele vierkantemeterprijs te gebruiken op basis van onze ontwerpwensen. In 2010 is 1400 euro/m2 inclusief BTW de basis en kan het zomaar oplopen tot 1800 euro/m2 als je een programma van eisen hebt dat resulteert in een meer kostbaar ontwerp (veel gevel, veel glas, kostbaar gevelmateriaal, plafonds ook stucen, luxe trappen, grote overhangingen, hogere installatiewensen, etc.). Bouwkosten per kubieke meter worden ook toegepast.

Advieskosten

Een niet te onderschatten post is die van de advieskosten voor architect, constructeur, (eventuele) bouwdirectie, EPC-adviseur, (eventueel) installatie-adviseur en kostenadviseur. Bij elkaar opgeteld maken de advieskosten toch een behoorlijk deel uit van de stichtingskosten.