Bouw
15-11-2010

Opgeleverd! (klaar met bouwen, verder met klussen...)

Zo'n 5 maanden na de oplevering van de ruwbouw is nu ook de afbouwaannemer klaar en is onze woning opgeleverd. We zijn erg tevreden over het resultaat, de restpunten die er uit de oplevering kwamen zijn niet schokkend. De gevels zijn erg strak geworden en ook binnen is alles naar verwachting. De stucadoor was nog wel aan het werk tijdens de oplevering maar dat had ook wel zijn charme... De nutsvoorzieningen zijn inmiddels aangesloten en als het goed is hebben we vanaf dinsdag stadsverwarming en kunnen we de woning gaan droogstoken. De rest van de planning - met name de wandcoating in de badkamer en de gietvloer - zal afhangen van hoe droog de woning is over twee weken.


Bouw
27-10-2010

Achtergevel uit de steigers

Het tempo op de bouw zit er goed in. De achtergevel is klaar op de aluminium gevelpanelen na, binnen worden de laatste puntjes op de i gezet door de timmermannen en de stukadoor heeft de 2e verdieping al omgetoverd van bouwplaats tot woning (wat een metamorfose!). Tegels op het dakterras hebben we inmiddels ook gelegd. Mooiste detail daar is toch wel het dakluik. Omdat de patio nog geen dakbedekking heeft is het op de begane grond nog erg vochtig. Maar eens even aanzien hoe het droogt als ook de patio echt goed dicht is, anders zullen we daar nog even moeten wachten met afwerken.


Bouw
16-10-2010

Eindelijk wind- en waterdicht!

Zo, de kozijnen en het dakluik zitten erin en daarmee is de woning wind- en waterdicht! Het leveren van de juiste kozijnen bleek samen met de strenge vorstperiode in de ruwbouwperiode de grootste spelbreker geweest voor de planning. Zonder al te veel tegenslag zou het nu op moeten schieten: de stukadoor kan maandag aan de slag en de aannemer kan de gevels afmaken en binnen verder afwerken. Binnen enkele weken oplevering.


Bouw
4-10-2010

Gibo wanden staan erin

Vorige week zijn de binnenwanden geplaatst. We konden eindelijk de verhoudingen in het huis eens in werkelijkheid ervaren. Verder zijn de balustrades op het dakterras inmiddels gemonteerd en zijn de timmermannen druk bezig met de gevelbekleding. Nu is het (nog steeds) wachten op de aluminium kozijnen die volgende week geleverd moeten worden. De woning is dan wind- en waterdicht waarna binnen het stucen van wanden en plafonds kan beginnen. Gaat hard nu!


Bouw
14-9-2010

Wachten op aansluitingen met buren

De zandcement dekvloeren zijn gestort en geven het huis gelijk al een andere uitstraling. Volgende stappen binnenin zijn montage van de trappen en het plaatsen van de gibo binnenwanden. Buiten wacht de aannemer nog op de aansluitingen met de buren, waar dan weer tegenaan gebouwd kan worden. Het bos hout van gevellaten ligt dus nog steeds voor de deur. Verder liggen de balustrades voor op het dakterras te wachten op montage. We hebben ze buiten de aannemer om zelf ingekocht bij een metaalbewerker die voor een scherpe prijs schitterend werk heeft geleverd. Het was even wat extra werk om het te organiseren maar zeker de moeite waard!


Bouw
25-8-2010

Flink bos hout voor de deur

De aannemer heeft het werk weer opgepakt na de bouwvak. Doordat we de geleverde aluminium kozijnen moesten afkeuren (ze bleken gepoedercoat i.p.v. geanodiseerd) is de bouwvolgorde aangepast: de gevelafwerking wordt eerst aangebracht waarna de kozijnen geplaatst worden, en tussentijds worden de vloeren gestort en de GIBO wanden geplaatst. De gevels zijn van binnen nu ook afgewerkt en dicht en de vloerisolatie en vloerverwarmingsbuizen liggen er, storten maar!


Bouw
10-7-2010

Bouwvak voor de deur

Weer veel nieuws te zien op de bouw. De houtskelet gevels zijn bijna klaar, op de meeste plaatsen zit de isolatie er ook al in en de betimmeringen op het dakterras voor dakluik en daklichtbox zijn ook af. Nu kunnen we al goed zien hoe ongelooflijk licht de woning wordt door de ramen over de hele gevelbreedte en de openslaande deuren op kamerhoogte. Voor de bouwvak wordt de dakbedekking nog aangebracht en is het wachten tot na de bouwvak dat de kozijnen geplaatst worden en we wind- en waterdicht zijn.


Bouw
11-6-2010

Stelkozijnen en spouwbladen van gevels

De afbouwaannemer is volop aan de slag met het plaatsen van de stelkozijnen en het opbouwen van de houtskelet spouwbladen van de voor- en achtergevel. Met een beetje geluk zitten de aluminium kozijnen er voor de bouwvak in, en dan zou ons huis dus (praktisch) wind- en waterdicht moeten zijn. Zou mooi zijn, want dan kunnen we starten met klussen: er moeten nog 14 spotdoosjes in de uitsparingen in het plafond ingebouwd worden voor de inbouwspots. Wordt een tijdrovend klusje!


Bouw
30-4-2010

Ruwbouw opgeleverd

De oplevering was maandag, het proces verbaal van oplevering is inmiddels binnen en in de komende weken kan de ruwbouwaannemer de laatste restpunten oplossen. Dit betekent nu wel dat de afbouwaannemer de woning in kan, en dat gaat dan ook snel gebeuren want volgende week wordt het schuimbeton op de patio gestort. Ondertussen is er een geul gegraven voor de woningen en worden de nutsvoorzieningen inclusief stadsverwarming aangelegd, nog net voordat de steigers neergezet moeten worden.


Bouw
20-4-2010

Vooroplevering van ruwbouw

Voor de vooroplevering van de ruwbouw zijn we gisteren samen met de architect in een zonnig Nieuw Leyden door de woning gelopen en hebben we elke vierkante meter van de betonconstructie onder de loep genomen. Muren blijken keurig haaks en maten voor kozijnen en de plaats van de trapgaten kloppen ook. De voornaamste mankementen die we vonden zitten in de installaties: een electrapunt zit op de onjuiste hoogte, de meterkast moet nog iets verschoven worden en de voorbereiding voor de inbouw douchekop ontbreekt evenals de afvoerleiding van de lijngoot in de douche. Verder wat afwerkpunten (sparingen voor inbouwverlichting iets netter afwerken, centerpinnen in prefab muren nog dichtsmeren, etc.) en zoveel mogelijk vuil tussen spouwmuren verwijderen om een brug voor contactgeluid te voorkomen. Nog wat hak- en breekwerk voor de aannemer dus!


Bouw
10-4-2010

Stempels weg en opleveren die ruwbouw!

Het hijsen van betonelementen en storten van de vloeren is voor onze woning afgerond. De meeste stempels ter ondersteuning van de vloeren zijn ook al verdwenen. Op sommige plaatsen in het bouwveld moet er nog een vierde verdieping op, en dan kan de ruwbouw opgeleverd gaan worden. Allereerst een schouwing met de architect en afbouwaannemer, daarna met de ruwbouwaannemer de oplevering, waarbij de bouwdirectie een proces verbaal van oplevering maakt. Dat wordt electrapunten tellen, uitlijning van trapgaten t.o.v. elkaar opmeten (strakke uitlijning voorkomt trapgat betimmeringen), en natuurlijk controleren op haaksheid, beschadigingen en juiste maatvoering.


Bouw
26-3-2010

Hoogste punt feestje en... véél foto's!

Vandaag is het hoogste punt van het bouwveld bereikt en was er feest met de ruwbouwaannemer, installateur, architecten en opdrachtgevers. Voorafgaand was er de gelegenheid voor iedereen om tijdens de bouw (hijswerkzaamheden werden even gestopt) door de woningen in aanbouw te lopen. Perfecte gelegenheid voor nog meer foto's. Wat vooral opviel was de lichte en ruime binnenplaats die ontstaat door alle patio's.


Bouw
22-3-2010

Laatste laag prefab elementen in bouwveld

Vrijdag feest: het hoogste punt van het bouwveld komt eraan (we houden de webcam goed in de gaten)! Voor onze woning staan alle prefab wanden al en zijn alle vloeren gestort. Alleen de betonnen wanden van de patio moeten nog geplaatst worden. De afbouwaannemer komt binnenkort het betonwerk inmeten zodat de kozijnen hierop kunnen worden afgestemd. Na oplevering van de ruwbouw kunnen de nutsbedrijven de aansluitingen in orde maken en kan de afbouwaannemer aan de slag!


Bouw
26-2-2010

Temperaturen voor bouw weer de goede kant op

De vorst lijkt voorbij dus de gang kan er weer in. Het bereiken van het hoogste punt wordt over ongeveer een maand verwacht. Kink in de kabel is het storten en afwerken (vlinderen) van de monolitische vloeren van twee kavels. Het moet hiervoor absoluut vorstvrij en droog zijn. De twee kavels liggen nu ca. 4 weken achter op schema, en om te voorkomen dat de andere kavels hierdoor ook vertraging oplopen wordt de oplevering van de ruwbouw waarschijnlijk in tweeen geknipt.


Bouw
17-2-2010

Maximaal onwerkbaar weer

De aanhoudende kou begint zijn tol te eisen. Zolang het niet voor een langere periode gaat dooien valt er weinig te bouwen. Je kunt schaatsen op de vloeren en tussen de prefab wanden op de eerste verdieping - waar nog aangestort moet worden - zit het ook vol met ijs. Zonder het extreme winterweer van de afgelopen weken had de ruwbouw eind februari opgeleverd kunnen worden, inmiddels kunnen we er zeker 4 weken bij optellen.


Bouw
28-1-2010

Prefabelementen voor eerste verdieping komen eraan

Ondanks de kou gaat de bouw toch verder (zie hier een kleine impressie van de voortgang). De aannemer heeft in de dooiperiode alle eerste verdiepingsvloeren kunnen storten en ze hebben een manier gevonden om ook met vorst de prefabwanden te kunnen plaatsen en stellen.


Bouw
4-12-2009

Begane grond dicht

De prefab wanden staan en ook de breedplaatvloeren hierop liggen op z'n plaats. Fantastisch om te zien hoe de woningen vorm krijgen! We konden ook mooi even controleren of de posities en sparingen van de wandcontactdozen en de inbouwverlichting klopten.


Bouw
7-11-2009

Bezoek aan fabriek prefab betonwanden

De productie van de prefab wanden is inmiddels gestart. Met enkele opdrachtgevers zijn we een kijkje gaan nemen in de fabriek van de prefab leverancier waar de ruwbouwaannemer het werk aan heeft uitbesteed. Het eerste prefab element bestemd voor een woning in ons bouwveld was in de maak en zat nog in de bekisting. Bij andere elementen in de fabriek met vergelijkbare kwaliteit konden we het te verwachten eindresultaat zien: prachtig licht beton met een enorm strakke zichtzijde! Over een ruime week zullen de eerste wanden de bouwplaats bereiken en een week later moeten in het hele bouwveld de wanden op de begane grond staan.Bouw
30-10-2009

Fundering klaar: de hoogte in!

Doordat we de laatste tijd bezig zijn met het vinden van een aannemer voor het wind- en waterdicht en afbouw gedeelte van de bouw, zou je bijna vergeten dat de rubouw zichtbaar vordert. De fundering is klaar en de eerste wanden - die van de woning naar de parkeergarage - staan. Het is nu wachten op de breedplaatvloeren voor de parkeergarage en natuurlijk de eerste prefab beton wanden van de woningen. De afstemming van de wanden met de installateur vergt nogal wat energie. Het luistert erg nauw met prefab beton omdat de posities van alle electra-punten, water aan- en afvoer etc. vooraf uitgedacht moeten zijn.Bouw
17-10-2009

Overwerk op de bouwplaats

Dinsdag zat het weer wel mee en kon de aannemer de keldervloer storten. Tot 's avonds laat zijn ze bezig geweest met het vlinderen van de monolietvloer. Was een apart gezicht om na 21.00 uur nog brandende bouwlampen te zien op de webcam.
Een onderdeel van het project is dat de bewoners zelf mogen bepalen hoe hun straten worden ingericht. We zijn hiermee gestart en gaan voor een groene straat. Eind oktober leggen we op een 1:10 tekening een straatontwerp vast met bomen, groenzones en plantensoorten. Wordt vervolgd.Bouw
18-9-2009

Bouw van fundering

De ruwbouwaannemer is goed op dreef met de fundering: de voetprints van de kavels en parkeergarage liggen inmiddels bezaaid met isolatiemateriaal, wapeningsstaal, putten en beton. De komende weken zal het bouwveld verder vorm krijgen en worden de vloeren gestort (we houden de webcam van de bouwplaats in de gaten!). Ondertussen zet de installateur alle zeilen bij om de tekeningen van de installaties (met name de instort voorzieningen in de muren) gereed te krijgen. Dit blijkt een foutgevoelig werkje, we (lees: architect en wij) hebben de concepttekeningen zelf met een flinke lijst aan opmerkingen teruggestuurd. De punten hebben vooral betrekking op de detaillering rondom de inbouwverlichting, locaties van schakelaars, lichtpunten en wandcontactdozen en de bediening van de lichtpunten.Bouw
7-10-2009

Spelbrekende regen op de bouw...

Voor vandaag stond het storten van de keldervloer in de planning. Helaas ging het feest door het regenachtige weer niet door; het regenwater zou de kwaliteit van het beton niet ten goede komen. Volgende week weer een kans en tot die tijd zullen we een paar onwerkbare dagen moeten accepteren.Bouw
28-8-2009

Feestpaal zonder heipalen

Om de bouwstart te vieren met de vereniging van opdrachtgevers, aannemers, betrokkenen en familie, was er vandaag de feestpaal op het bouwveld. Alle heipalen waren alleen de grond al in gegaan, dus echt heien zat er niet meer in (was te kostbaar om de heimachine voor het feestje langer in te huren). Luxeprobleempje!Bouw
19-8-2009

Het bouwen is gestart

Vanaf vandaag zijn we eindelijk begonnen met de daadwerkelijke realisatie van ons huis: de ruwbouw aannemer heeft de eerste heipaal de grond in gewerkt. Verder was er vandaag een bouwvergadering waarin de planning, meer/minderwerk, werktekeningen en allerlei afspraken werden doorgenomen met bouwdirectie, aannemer, installateur en VvO. Heerlijk om eindelijk in die bouwkeet te zitten met op de achtergrond het geluid van het heien.

Wat betreft de houten gevellatten hebben we een keuze gemaakt voor onbehandeld West-Afrikaans Limba Korina hardhout (FSC). We hebben het hout op een ruim anderhalf jaar oude gevel gezien en het vergrijsd heel mooi. Mooier dan verduurzaamd vuren, wat een veel grauwere uitstraling heeft na het vergrijzen.Bouw
14-4-2009

Ondertussen op en rondom de bouwplaats

Hoewel we zelf nog moeten starten met bouwen (prijzen van aannemers voor casco zijn bijna binnen), begint de nabije omgeving al aardig vorm te krijgen. De wegen t.b.v. het bouwverkeer zijn bestraat, de sloot is aangelegd en zijn zelfs al bomen aangepland.Bouw
11-4-2009

Sonderingen

Deze week zijn de sonderingen voor ons bouwveld uitgevoerd door een bedrijf wat gespecialiseerd is in bodemonderzoek. Deze grondmetingen zijn nodig om de draagkracht van de grond te bepalen, zodat hiermee rekening gehouden kan worden bij de invulling van het heipalenplan. Hoewel de sondering niet echt iets zichtbaars oplevert (behalve een meetrapport dan...), voelt het toch wel prettig dat er al wat activiteit is op het bouwveld!

Verder is het nu vooral wachten op de uitkomsten van de aanbesteding van het casco en de installaties, en hopen we natuurlijk binnenkort een bouwvergunning te hebben. Hopelijk zijn we dus snel weer wat stappen dichterbij de bouw!Bouw
12-2-2009

Bouwplaats krijgt vorm

Het afgraven van grond (bouwrijp maken) voor ons bouwveld is gestart en de bouwvelden van onze projectfase worden langzaam aan zichtbaar. Op de achtergrond staan de woningen van de vorige fasen. De meeste woningen uit fase 1 zijn inmiddels opgeleverd, waaronder Veld 16.

Verder zijn we ons maar alvast aan te orienteren voor de vloeren in het huis.