Bouwkosten
26-11-2008

Update bouwkosten

Om te kijken hoe de financiele vlag er bij hangt is het DO naar de kostenadviseur opgestuurd voor een update van de bouwkosten middels een elementenbegroting. Met deze nauwkeurige berekening zou je toch al erg goed in de buurt moeten komen van de werkelijke bouwkosten, al kunnen ze natuurlijk altijd nog beinvloed worden door de marktwerking. De bouwkostenberekening is erg gedetailleerd en alle materialen, arbeidsuren, hijsbewegingen, etc. zitten erin. Alle bouwkosten zijn uiteindelijk onderverdeeld in drie grote blokken: casco, wind-en waterdicht en afbouw. Hoewel we toch ook nu weer hoopten op de enorme meevaller, rollen de verwachte kosten uit de begroting. Qua ingeschatte bouwkosten past het allemaal nog bij het budget, inclusief marges voor prijsstijgingen, bouwvertragingen en nog wat potentiele tegenvallers. Over enkele maanden zouden we de offertes van aannemers binnen moeten hebben en dan weten we het zeker!


Bouwkosten
20-7-2008

Raming van bouwkosten

De door een bouwkundig adviesbureau opgeleverde kostenraming (op bouwdelenniveau) moest eerst maar eens goed geinterpreteerd worden voordat er conclusies uit getrokken konden worden. Kosten vallen altijd tegen, maar hier was wel een erg grote marge ingebouwd... Voor sommige bouwdelen waren eenheidsprijzen ingevoerd die meer dan het dubbele waren t.o.v. wat voor de huidige fasen van Nieuw Leyden in 2007 is aangeboden door aannemers! We gaan voor zoveel mogelijk zekerheid maar het moet wel realistisch blijven. Met de architect en het bureau zijn de aannames van de kostenraming opnieuw bekeken en nu hebben we getallen waar we wat mee kunnen. We zitten boven ons budget en kunnen vooral besparen in de gevel. Die bleek nog behoorlijk kostbaar door de grote (allemaal doorvalbeveiligde) glasoppervlakken met grote draai-kiep delen en natuurlijk de louvrepanelen. Het verplichte FSC-keurmerk voor de houten kozijnen werkt ook kostprijsverhogend. Binnenin valt weinig te winnen: er zijn weinig binnenmuren, deuren en we hebben geen kostprijsverhogende elementen zoals vides en speciale trappen. De gevel gaat dus op de schop, de eerste ideeen zijn er al!


Bouwkosten
31-5-2008

Waar komen de bouwkosten op uit?

Met het Voorlopig Ontwerp zijn de belangrijkste kostenbepalende zaken al te specificeren (zoals de afmetingen, binnenmuren, materialen, trappen, aantal deuren, de te verwachten installaties). En omdat ons bouwkosten budget zeker niet onbeperkt is, lijkt het een mooi moment voor een kostenraming in dit vroegtijdige stadium. Er zijn wel allerlei standaard rekenregels - zoals m2 prijzen - om de kosten snel in te schatten, maar dit blijft natuurlijk erg grof. Tijd dus om offertes aan te vragen bij enkele kostenadviseurs voor het maken van bouwkostenbegroting. De architect kan bij het VO net iets verder gaan met specificeren zodat het uitvoeren van een elementenraming mogelijk is. Met deze gedetailleerde berekening kunnen we inzicht krijgen in waar de belangrijkste kostenposten zitten en weten we natuurlijk of we nog binnen ons bouwkosten budget ontwerpen. In het Definitief Ontwerp kunnen we anticiperen op de resultaten van de kostenraming: dakluik kant en klaar inkopen of bouwkundig oplossen? Vouwdeuren of openslaande deuren? Zorgt de verspringing in de gevels niet voor veel extra kosten? Er is nog zat te kiezen en onzeker!