Vloerkeuze: 'betonvloer' of houten vloerdelen?

Vloeren hebben een enorme invloed op de uitstraling van een interieur. We vonden het daarom ook bijzonder lastig om tot een definitieve keuze te komen. Wel werd al snel duidelijk dat het om twee opties zou gaan: een industriele betonlook gietvloer of een vloer van houten vloerdelen. Of een combinatie van de twee door de woning, bijv. een gietvloer in de slaapkamers en houten planken in de woonkamer en keuken. We hebben aardig wat energie gestopt in het verzamelen van informatie over de twee vloertypes, waarbij vooral het feit dat we vloerverwarming hebben in de gehele woning een belangrijke factor bleek. Op deze pagina hebben we alles wat we te weten zijn gekomen op een rij gezet.

Houten vloerdelen en vloerverwarming

Het bleek niet eenvoudig om erachter te komen of een houten vloer en vloerverwarming te combineren is. Er is ook niet echt een duidelijk antwoord voor aangezien het afhangt van veel factoren. We hebben aan de hand van onze situatie navraag gedaan bij diverse leveranciers van houten vloerendelen en lamelparket. Belangrijk daarbij was dat onze vloerverwarming de hoofdverwarming is in de woning. Onze bevindingen staan hieronder op een rij.

Lamelparket vloerdelen op vloerverwarming

Het toepassen van massief houten vloerdelen op vloerverwarming is geen voor de hand liggende optie. De vloer werkt te veel door de temperatuursverschillen bij opwarmen en afkoelen en de kans op scheuren is aanzienlijk. Doordat het hout ook continu doorgestookt wordt is ook uitdroging een punt. De luchtvochtigheid in de woning moet binnen bepaalde grenzen blijven, iets wat in de praktijk waarschijnlijk niet altijd zal lukken. De oplossing is lamelparket (ook wel duoplank of multiplank genoemd). Hierbij is een toplaag van het te kiezen type hout op een basislaag van multiplex verlijmd. Het resultaat is dat de vloer veel minder werkt.
Er zijn overigens leveranciers die wel garantie geven op massief houten planken die op een vloerverwarming wordt gelegd, maar de kosten voor deze vloer ontstegen ons budget (denk aan een m2 prijs van ruim boven 100 euro).

Beperking van vloerdikte bij lamelparket

De vloerdikte is beperkt. De houten vloerdelen 'blokkeren' door de goede isolatie eigenschappen van hout anders de warmte te veel. Ons is aangeraden om maximaal 15 mm plankdikte aan te houden. Voor lamelparket is dit een vrij gangbare vloerdikte.

Beperking van breedte van vloerdelen

De breedte van de vloerdelen is beperkt. Aangeraden wordt om vloerdelen van maximaal 19 cm breed te gebruiken op vloerverwarming. Bij bredere vloerdelen (dus ook lamelparket) kan de vloer weer te veel gaan werken, met scheuren als mogelijk gevolg.

Al het bovenstaande heeft ons doen beslissen om geen houten vloer te nemen. Te veel gedoe en beperkingen. Dat wil dus absoluut niet zeggen dat het niet kan, maar er zijn nogal wat zaken waar je rekening me moet houden. We hadden nog kunnen overwegen om wandverwarming toe te passen in plaats van vloerverwarming, maar dan zit je weer met de plaats van kasten, schilderijen, etc. en niet het prettige gevoel van een warme vloer.

Gietvloer als perfect alternatief

Natuurlijk is dit geen echt alternatief voor een houten vloer. De uitstraling en eigenschappen zijn compleet anders. Maar aangezien we twijfelde tussen een houten vloer en een industriele betonvloer, was het duidelijk waar de aandacht naar uitging toen de houten vloer afviel! De typische voordelen van een gietvloer zijn zeker de moeite waard: ideaal in combinatie met vloerverwarming, onderhoudsarm, anti-allergisch en vochtbestendig (bijv. handig rondom de keuken). Maar ook hier weer mitsen en maren waar we ons over hebben laten informeren.

PU (polyurethaan) of Epoxy gietvloer

Van wat wij konden achterhalen van verschillende leveranciers (het heeft natuurlijk ook wel iets subjectiefs) is dat PU de meeste voordelen biedt voor toepassing in woningen. De kans op verkleuring is veel minder, de vloer is krasvaster en het materiaal is veel elastischer. Dat laatste is prettig als de cementdekvloer kleine scheurtjes gaat vertonen: PU schijnt dat te kunnen overbruggen. Qua kleureffecten begrepen we dat er meer mogelijk is met epoxyvloeren dan met PU. Een typische betonlook met de veegstructuur blijkt in PU niet te realiseren.

Verkleuring van gietvloer

De nachtmerrie die al voor heel wat mensen waarheid is geworden is die van de verkleurde gietvloer. De verkleuring uit zich in de vergeelde kleur ten gevolge van blootstelling aan UV-licht. De UV-bestendigheid blijkt beinvloedbaar door allerlei chemische toevoegingen, toplaag coatings en materiaalsamenstellingen. Het kwaliteitsverschil wat het verschil maakt bij de kans op verkleuring, zit dus in de gebruikte materialen. Het advies wat we kregen: zorg dat je referenties gezien hebt en maak dichtgetimmerde garantieafspraken. Ons werd aanbevolen om een alifatische PU gietlaag en een alifatische coating te nemen. Deze samenstelling is vele malen minder gevoelig voor verkleuren dan aromatisch materiaal. Verder is het belangrijk om bij vloerverwarming, minimaal 4 cm cementdekvloer tussen de leidingen en de gietvloer te hebben.

Wat kost een gietvloer?

We leefden altijd in de veronderstelling dat een gietvloer al gauw onbetaalbaar was (en dan dachten we aan een m2 prijs van meer dan 100 euro/m2). En dat klopt ook als je vloeroppervlak voor de gietvloer beperkt is. Wat wij merkten is dat vanaf 100 m2 de m2 prijs flink zakt naar zo'n 70 euro/m2. Echt interessant wordt het als je samen met je buren een leverancier zoekt. Bij bijv. 300 m2 vloeroppervlak (verdeeld over verschillende gietvloeren dus waarbij de woningen wel bij elkaar liggen) dalen de m2 prijzen naar ca. 60-65 euro/m2. En ver daaronder zal het in de woningbouw niet snel uitkomen. We merkten dat de gebruikte materialen nogal wat invloed heeft op de prijs van de gietvloer. Een aromatische vloer met alifatische (UV-bestendige) toplaag kan 10 euro per m2 goedkoper zijn dan een volledig alifatische vloer (wat dus wel veel kleurvaster is).

We hebben ook nog even overwogen om de vloer alleen te laten vlinderen of te coaten, in plaats van het aanbrengen van een gietvloer. Scheelt veel geld en het coaten kun je eenvoudig zelf doen. De grote concessie is alleen dat de vloer veel minder 'vriendelijk' is. De demping is nul en alle (kleine) oneffenheden in de vloer zullen zichtbaar blijven. Voor in de woonkamer, gangen, en slaapkamers werd ons dit iets te industrieel, maar voor een garagevloer kan het een perfecte en relatief goedkope oplossing zijn.