Isoleren en ventileren

Wil jij een lagere energierekening? Om te beginnen kun je energie vergelijken om tot de goedkoopste energieleverancier te komen. Maar een goede isolatie van je woning doet ook wonderen. Een goed geisoleerd huis kent vele voordelen. In de winter is het behaaglijk warm en in de zomer blijft het lekker koel in huis. Ook houdt een goed geisoleerde woning omgevingsgeluiden buiten, waardoor het binnen rustig blijft. Hoewel het slim is om ramen en deuren niet open te zetten terwijl de verwarming aan staat, blijft een goede ventilatie ook belangrijk. Zelfs tijdens koude dagen.

Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Plaats dubbel glas, bevestig tochtstrips of ga voor de grotere klussen. Met behulp van vloerisolatie zorg je ervoor dat warme lucht niet via de vloer ontsnapt. Tevens voelt de vloer een stuk warmer aan. Warme lucht stijgt op en verdwijnt via het dak naar buiten. Door het dak te isoleren, bespaar je gemiddeld zo'n 500 euro per jaar. Gebruik je de zolder bijna niet, dan kun je beter de zoldervloer isoleren. Dit is vaak goedkoper en levert net zoveel op. Met behulp van spouwmuurisolatie isoleer je de spouwmuren van je woning. Middels kleine gaten in de muur wordt isolatiemateriaal in de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren gespoten. Een eenvoudige klus die een flinke energiebesparing oplevert.

Subsidies voor isolerende maatregelen

De overheid draagt graag een steentje bij aan energiezuinige maatregelen als het isoleren van je woning. Tot 1 januari 2015 betaal je geen 21 procent, maar 6 procent BTW op de arbeidskosten. Daarnaast is het mogelijk met een aantrekkelijke lening tegen een lage rente isolerende maatregelen in je huis te financieren.

Ventileren voor een gezond klimaat

In een goed geisoleerde woning is het belangrijk ook regelmatig te ventileren. Oude lucht wordt vochtig en vochtige lucht is moeilijk te verwarmen. Door af en toe een raam open te zetten en de boel flink te luchten, komt frisse, droge lucht de kamer in. Deze lucht is niet alleen gemakkelijker te verwarmen, maar ook nog eens beter voor je gezondheid.