Montage van inbouwverlichting in uitsparingen in breedplaatvloer

De inbouwverlichting in het plafond bestaat uit fermacell inbouwdozen die in de uitsparingen in het plafond worden geplaatst en de armaturen zelf. De dozen worden in de uitsparing gemonteerd met pur schuim, in principe is er geen verdere bevestiging met bijvoorbeeld schroeven nodig. De armaturen schroef je weer in de dozen.

Het monteren van de armaturen in de inbouwdozen is eenvoudig, bij het plaatsen van de inbouwdozen komt iets meer kijken. De inbouwdozen moeten ca. 5 mm doorsteken ten opzichte van het plafond zodat de stuklas mooi aansluit, en de doos moet natuurlijk uitgelijnd zijn ten opzichte van de muren. Een montagemalletje biedt uitkomst. Drie plankjes met de juiste referentievlakken zorgen ervoor dat de inbouwdozen goed te stellen zijn en precies op de juiste hoogte zit.

Met een stempel zet je de mal vast en heb je je handen vrij voor het dicht purren van de kieren. Zorg ervoor dat de uitsparing schoon en stofvrij is en spray met een plantenspuit wat waternevel in de kieren (PUR schuim hardt uit door vocht). Vul de kieren voor ongeveer de helft met PUR schuim, de rest wordt gevuld door uitzetting van het schuim. Met een NBS pistool (bijvoorbeeld via deze webshop) kun je de pur goed doseren, met een spuitbus lukt het ook maar is het doseren een stuk lastiger en je moet de bus in 1 keer opmaken.

Na ongeveer 1 uur is de pur voldoende uitgehard voor het verwijderen van de stempel en de montagemal. Na een paar uur kun je het overschot aan puur schuim eenvoudig wegsnijden.

De stucadoor stuct tegen de schuine rand, je schuurt het uitstekende fermacell weg, de stucadoor werkt nog even het door het schuren beschadigde stucwerk bij en klaar zijn de boxen.

En na het latexen kan het armatuur erin en het licht aan!