Over ZelfJeHuisBouwen.nl

Het duurde even voordat eind 2007 de kogel door de kerk was om als particuliere opdrachtgever zelf een woning te gaan bouwen in Leiden. We waren ingeloot in het project en hadden een optie op een gunstig gelegen kavel. Alleen een goed beeld van de risico's, bouwkosten, voor- en nadelen ten opzichte van koop bij een projectontwikkelaar, planning en benodigde eigen tijd ontbrak nog... Via gesprekken met architecten en andere particuliere opdrachtgevers werd dit steeds duidelijker, al hoor je veel tegenstrijdigheden en hangt veel af van een specifieke situatie die kan ontstaan (zoals faillissement van een aannemer).

Na heel wat rekenwerk, telefoontjes en plussen en minnen hebben we de stap gewaagd en zijn we gestart aan een klus van 2,5 - 3 jaar. Financieel leek het haalbaar en de kans om in het centrum van Leiden je eigen huis te bouwen met twee eigen parkeerplaatsen krijg je geen tweede keer...

Direct na het ondertekenen van de koopovereenkomst van de kavel hebben we de website opgestart, zo hadden we in ieder geval iets concreets om geinteresseerde familie en vrienden naar te verwijzen. In korte tijd zagen we het aantal bezoekers sterk toenemen, blijkbaar waren er meer mensen met interesse! Dit motiveerde ons om ons ook te richten op andere (mogelijk toekomstige) particulier opdrachtgevers. Hoewel het niet ons doel is om alle belevenissen tot in detail uit te schrijven, zou de website in ieder geval een indruk moeten kunnen geven over het verloop tijdens het ontwerpen en de bouw met bijbehorende beslissingen, risico's, discussiepunten, kansen en natuurlijk problemen.

Na de verhuizing zullen we laten weten of we eenzelfde soort project nog eens zouden doen en wat we achteraf gezien anders of juist weer hetzelfde zouden aanpakken. Voorlopig zijn we nog steeds enthousiast en ervaren we het als een soort van bouwkundecursus, waarbij je merkt dat de energie die je zelf stopt in het project ook echt zichtbaar terugkomt in het resultaat.