Aanbrengen van waterdichte PU wandcoating in badkamer

Er zullen ongetwijfeld verschillende manieren zijn om aan tegels te ontkomen in de badkamer en douche maar het kostte ons nog aardig wat tijd voordat we overtuigd waren dat we het juiste advies kregen. Het schrikt mensen snel af als je aangeeft ook je doucheruimte wilt coaten, en de kans op lekkage is ook erg re‘el bij gebruik van verkeerde materialen of onjuiste toepassing.

Tadelakt is een gangbare en betrouwbare oplossing al vonden we de glans niet mooi. We wilden echt een matte wandafwerking die wat uitstraling betreft niet afwijkt van de andere ruimtes in het huis. Op zoek naar een matte wandcoating dus. Omdat de wanden gestuct zijn moet het echt 100% dicht zijn en kleine scheurtjes kunnen overbruggen. De oplossing bleek een elastische PU (polyurethaan) wandcoating in RAL kleur (in ons geval RAL9010 wit) afgewerkt met een matte toplaag.

Aan de slag met 2 componenten

Met 2 componenten is het altijd opletten dat je de juiste verhouding toepast, en let op of het om een massa of een volume verhouding gaat tussen component A en B. Na het mengen (minimaal 2 minuten met een verfmixer) heb je vaak maar 60 minuten voor de verwerking van het mengsel. Bij elke laag even apart afplakken en direct weer verwijderen, als je het een paar lagen laat zitten krijg je je tape niet meer goed los.

Aansluiting met gietvloer

In de aansluiting met de gietvloer is ook nog behoorlijk wat overleg en denkwerk gaan zitten, het is een belangrijk punt voor de waterdichtheid. Uiteindelijk zijn de holle plinten van de gietvloer strak tegen de muur gesmeerd en hebben we de coating ongeveer 5 mm laten overlappen om er zeker van te zijn dat het goed waterdicht zou worden.

Resultaat

Bij het aanbrengen van de epoxy impregneerlaag is het alsof je honing op de muur uitrolt. De laag dringt door in het stukwerk en zorgt voor een goede hechting met de coating. We hebben dit direct op normaal gispstukwerk aangebracht. Hierop volgden de twee kleurlagen van de PU coating. Het mooie van de PU coating is dat je de structuur van je roller voor je ogen ziet verdwijnen doordat de laag uit zichzelf mooi strak en naadloos uitvloeit. De matte toplaag is geen must maar geeft de wandafwerking nog iets meer de uitstraling van een 'normale' muurverf.