Hoe maak je zelf een maquette van je eigen ontwerp?

Het laten maken van een goede maquette door een architect is kostbaar, maar bij een individueel ontwerp dat nergens in het echt is te bekijken blijft het toch een erg handige manier om een realistische indruk te krijgen van het proporties in het ontwerp, de lichtinval en de ruimtes. Fotorealistische 3D visualisaties via een tekenprogramma doen al veel, maar mensen willen toch graag iets in handen hebben. Een maquette biedt uitkomst.

We besloten om zelf de maquette te maken, des te meer omdat we het leuk vinden en je al bouwend veel gevoel krijgt voor je eigen ontwerp. Je moet immers elk hoekje van de woning zelf creeren en alle plattegronden van 2D naar 3D brengen.

Aanpak maquettebouw zelfbouw woning

We kozen voor een schaal van 1:50 aangezien dit gelijk is aan de schaal die de architect gebruikt bij zijn tekeningen en plattegronden. Uitgeprinte tekeningen zijn dan direct een mooie onderligger bij het op maat snijden van de schuimplaten. Verder blijft de maquette met deze schaal nog compact genoeg om hem eens ergens mee naartoe te nemen.

Bij een modelbouwshop hebben we alle benodigde materialen ingekocht (zie opsomming hieronder). Om het allemaal enigszins eenvoudig te houden, brengen we de materialen en kleuren aan middels kleurenprints. In Photoshop maken we een complete voor- en achtergevel die straks zo over de ramen geplakt kan worden. Met weinig moeite krijg je dan toch een gedetailleerde en strakke visualisatie van de gevelbekleding.

Het modelschuim wat we gebruiken, Depron, is perfect te snijden met een scherp stanleymes. Met naalden en/of hobbylijm kun je heel eenvoudig strakke hoeken en ruimtes maken.

In principe bouwen we de maquette op uit het Depron modelschuim, exclusief de voor- en achtergevel. Deze worden uit 2 mm dik plexiglas gesneden. Nadat de ramen uit de prints van de gevelbekleding worden gesneden, kun je de prints direct op het plexiglas lijmen. Wat dikker papier voor de prints (bijv. 120 grams) voorkomt dat het papier kreukelt door de lijm.

Voor de kosten hoef je het niet te laten: we waren zo'n 15 euro kwijt... Tijd is een ander verhaal, al is het te overzien. In totaal zijn we voor 1 maquette ongeveer 12 uur bezig geweest, inclusief het Photoshoppen van de gevels.

Materialen en benodigdheden voor maquette

- Depron modelschuim
- Naalden
- Hobbylijm
- 2 mm plexiglas
- Prints van gevelbekleding op 120 grams papier
- Prints van plattegronden op schaal
- Scherp hobbymes
- Rekenmachine voor omschalen afmetingen
- Potlood voor aftekenen
- Snijmat
- Lineaal (liefst metaal) voor snijden