Ontwerp
29-3-2008

Schoonheid ontwerpen van binnenuit

Bij de tweede ontwerpbijeenkomst met de architect ging het vooral over de gevel. De indeling kwam nog wel aan bod, maar deze is voor nu voldoende uitgewerkt. Het uitgangspunt is dat we de woning echt van binnen naar buiten ontwerpen. De architect heeft eenvoudige renderings gemaakt om te kunnen laten zien hoe je de ruimtes binnen ervaart. Duidelijk is te zien dat ramen over de hele breedte van de gevel (panorama) een enorm ruimtelijk gevoel geven, ook omdat de vierkante meter in de hoek bij de trap bij de ruimte wordt betrokken.

Op naar de gevel. Ook hier weer enorme keuze maar (gelukkig...) ook beperkingen. Welk gevelmateriaal spreekt ons aan? Willen we de kozijnen verdiept in de muren hebben of juist vlak met de buitenkant? Symmetrie of juist niet? Welk materiaal voor de kozijnen? Welke ramen moeten open kunnen en mag dit volgens het bouwbesluit? En de achtergevel moet qua uitstraling en logica natuurlijk ook weer matchen met de voorgevel. Blijft alles passend met de indeling van de muren binnen? Mooie puzzel om al deze punten te verenigen in een sluitende oplossing! We bladeren door allerlei voorbeelden en hebben in ieder geval een paar duidelijke voorkeuren gevonden: stucwerk of (gedeeltelijk) houten latten als gevelmateriaal en houten kozijnen. De horizontale orientatie van de ramen is van binnenuit gezien de beste oplossing, maar van buitenaf gezien zijn we nog minder enthousiast. Aan de andere kant, het is een mooi concreet voor de architect om mee aan de slag te gaan. Over drie weken bespreken we de eerste voorstellen. In de tussentijd gaan we ons maar eens verdiepen in de mogelijkheden van hout en gaan we op zoek naar aansprekende voorbeelden van panden met een horizontale orientatie van de ramen.



Ontwerp
19-3-2008

Niets meer aan doen

De eerste echte opzet van de indeling staat nog steeds en van de architect hebben we inmiddels de tekeningen binnen. Onze eisen voor het ontwerp vinden we er erg sterk in terug, en alle alternatieven die we verzinnen halen het er niet bij. Een mooi uitgangspunt dus als we volgende week gaan nadenken over hoe de gevel eruit kan komen te zien. Wat de gevel betreft beginnen de eerste ideetjes te komen maar gevoelsmatig hebben we hier nog een behoorlijke weg te gaan!

Verder heeft de tweede VvO vergadering plaatsgevonden. De nodige opstartactiviteiten stonden op de agenda: de rollen in de vereniging, de deadline voor het indienen van het Voorlopig Ontwerp (9 juni 2008), de zoektocht naar een constructeur en het keuzetraject van het bouwsysteem waren zo'n beetje de voornaamste onderwerpen. Mooi om te zien was trouwens dat het veld er goed de gang in heeft!

Over de keuze van het bouwsysteem, het skelet van de woning. Met het hele veld moeten we kiezen voor een bouwsysteem voor de ruwbouw. Houtskeletbouw uitgesloten zijn er twee mogelijke bouwsystemen: kalkzandsteen (rechter foto) en prefab beton (linker foto). Qua prijs lijken de verschillen niet noemenswaardig, het verschil lijkt vooral te zitten in de mate van flexibiliteit bij het aanbrengen van je leidingen. In kalkzandsteen kun je eenvoudig (na het plaatsen van je muren) je leidingen aanbrengen, bij prefab beton is alles af-fabriek geintegreerd en zijn wijzigingen erg kostbaar. Een belangrijk nadeel van prefab beton, al lijkt het ons toch zeer acceptabel als je de voordelen er tegenover zet: nettere afwerking van de wanden, geen krimp/scheurvorming en een grotere bijdrage aan de stabiliteit van de woning. We gaan het nog eens goed op een rij zetten, maar de keuze lijkt zo niet al te ingewikkeld...



Ontwerp
11-3-2008

De eerste klap...

... is een daalder waard! Zo kun je de eerste ontwerpbijeenkomst bij de architect wel omschrijven. Eindelijk serieus praten over de indeling van het huis, want daar beginnen we mee. Eerst de binnenkant, de buitenkant volgt. Al gauw praat je een uur over de positie van de trappen. Dit is een van de voornaamste invloeden op de indeling. Bij het bruto vloeroppervlak wat past bij ons budget (ca. 150 m2) is het praktisch vanzelfsprekend dat de trappen recht boven elkaar geplaatst worden. En als je een open sfeer wilt behouden en niet wilt investeren in slanke stalen trappen, is het weer logisch dat de trappen in de lengterichting komen. En zo werd het idee geboren om een efficiente 'verkeerszone' in de lengte van de woning te plaatsen. Op deze manier heb je in de woonkamer licht van beide gevels en houd je de maximale oppervlakte voor de kamers over. En in de overgebleven ruimte in de verkeerszone kan weer mooi bergruimte gecreeerd worden. Verder wordt er aandacht besteed aan zaken waar we nog nooit bij stil hebben gestaan: waar komen de standleidingen? Hoe zou het daklandschap (en dit woord blijkt echt te bestaan!) eruit kunnen zien? Waar komen de stabiliteitsmuren? etc. Genoeg om over na te denken, en... alle ideeen moeten natuurlijk wel weer matchen met het grote geheel van het ontwerp.

Uiteindelijk vinden we een voor ons ideale mix tussen lichte en open ruimtes, efficient gebruik van het vloeroppervlak en veel bergruimte. Zie hier de eerste snelle tekeningen (eigen werk, de schetsen van de architect volgen nog).



Ontwerp
5-3-2008

Droogzwemmen in ontwerpproces bijna voorbij...

En zo ben je zomaar weer een maand verder en lijkt er weinig voortgang te zijn. Nou dat valt best mee! Zo hebben we een keuze gemaakt voor de architect en geven we deze week opdracht voor het opleveren van het Voorlopig Ontwerp. Vrijdag zitten we voor het eerst samen en kunnen we eindelijk de inhoud in. De laatste weken hebben we wel al allerlei 'losse flodders' opgezet in het tekenprogramma Google Sketchup. Het op schaal schetsen van ideetjes en omgeving geeft toch steeds veel inzicht! Voor geinteresseerden en mede-opdrachtgevers, zie hier de Sketchup download van het 3D model van ons bouwveld en de directe omgeving (en in Sketchup via Tools/Google Earth/Place Model met 1 klik op de juiste locatie in Google Earth te plaatsen!).



Algemeen
12-2-2008

Startbijeenkomst in Nieuw Leyden

We zijn los met de VvO (vereniging van opdrachtgevers)! Een spannend moment want je ziet alle opdrachtgevers en dus toekomstige buren voor het eerst, en je maakt nader kennis met de betrokken project- en procesbegeleiders van Nieuw Leyden. Direct is duidelijk dat iedereen er zin in heeft en niet zomaar gekozen heeft voor dit zelfbouw project. De ruimte zit vol met ambitieuse en ondernemende mensen met zeer verschillende achtergronden. Er wordt door Nieuw Leyden een presentatie gegeven waarin de belangrijkste risico's en aandachtspunten nog eens genoemd worden. De eerste gezamenlijke mijlpaal wordt de vergadering van het Voorlopig Ontwerp (VO), waar iedereen met z'n ontwerp onder de arm binnenkomt en we het hele bouwblok met maquettes gaan opbouwen!



Algemeen
3-2-2008

Particulier opdrachtgeverschap in Ijburg, Amsterdam

Als geveltoeristen liepen we met de camera door de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Deze wijk heeft veel overeenkomsten met het project van Nieuw Leyden en een bezoek is daarom absoluut de moeite waard. De wijk staat vol met 'eigen ontwerp huizen' die ook middels particulier opdrachtgeverschap zijn gerealiseerd. Bij de zelfbouw woningen zitten alle soorten gevelbekleding zitten er zo'n beetje wel tussen: van felgele mozaiektegels t/m gepatineerd zinken beplating. Ideaal als je een eerste indruk wilt krijgen van hoe alles er in het echt uit ziet.



Ontwerp
26-1-2008

70% van bouwveld in Nieuw Leyden verkocht

De startbijeenkomst van de vereniging staat ingepland (12 februari) en dat betekent dat minimaal 70% van het bouwveld verkocht is. Goed nieuws, want tegenvallende verkoop van de kavels zou zomaar maanden vertraging kunnen geven. Nu kunnen we direct aan de slag! En dat doen we. Op dit moment is het vooral de keuze van de architect wat ons bezighoudt. Binnen enkele weken vanaf nu hebben we drie kennismakingsgesprekken gehad en liggen er offertes. Voorafgaand aan de gesprekken moeten wij natuurlijk een verhaal voorbereiden over ons huis.

We hebben onze eisen en wensen voor het ontwerp inmiddels aardig in kaart gebracht. De belangrijkste elementen zijn lichte en open ruimtes, een ruime woonkeuken grenzend aan een terras, een flinke berging en klusruimte voor de motor, een inloopkast voor de kleding en een dakterras over het gehele dakoppervlak. Deze eerste 'schifting in de oneindige mogelijkheden' geeft al behoorlijk wat richting in waar we naartoe willen met het ontwerp. De uitstraling van de gevel blijft hier nog een beetje in achter. We vinden van alles mooi, maar kunnen hier nog geen richting in aangeven. Maar we weten wat ons de komende tijd te doen staat!



Ontwerp
10-1-2008

Lekker bezig met Sketchup

Nu het contract met Nieuw Leyden getekend is kunnen we eindelijk wat meer in het creatieve werk duiken. Hoewel we natuurlijk straks bij de architect zitten voor het echte werk, is het niet minder leuk om nu alvast wat eigen huis ontwerpen te tekenen met een eenvoudig tekenprogramma en de mogelijkheden af te tasten. Google Sketchup blijkt daar bijzonder geschikt voor. In een uur heb je een 3D model van een complete wijk! En sterker nog: je kunt zelfs met zonnestanden bepalen hoelang het zonnig blijft op je dakterras.



Algemeen
8-1-2008

Start

Een mooi moment voor ons eerste bericht: we hebben getekend voor het project en zijn vanaf nu dus officieel begonnen met onze zelfbouw woning! Er is gelijk al zat te doen: een architect vinden, het vastzetten belangrijkste eisen en wensen voor het ontwerp, en de eerste bijeenkomst van de VvO (Vereniging van Opdrachtgevers) is al begin februari.