Algemeen
30-8-2014

Isoleren en ventileren

Wil jij een lagere energierekening? Om te beginnen kun je energie vergelijken om tot de goedkoopste energieleverancier te komen. Maar een goede isolatie van je woning doet ook wonderen. Een goed geisoleerd huis kent vele voordelen. In de winter is het behaaglijk warm en in de zomer blijft het lekker koel in huis. Ook houdt een goed geisoleerde woning omgevingsgeluiden buiten, waardoor het binnen rustig blijft. Hoewel het slim is om ramen en deuren niet open te zetten terwijl de verwarming aan staat, blijft een goede ventilatie ook belangrijk. Zelfs tijdens koude dagen. lees verder.


Algemeen
17-2-2011

Opgeleverd, uitgeklust en verhuisd!

Het zit erop na 3 jaar van ontwerpen, bouwen en klussen. Het kostte een berg energie: 4000 e-mails, minstens 150 facturen, 4 mappen vol met contracten, tekeningen, bestekstukken, etc. en een maar niet bijgehouden aantal ontwerp-, bouw- en opdrachtgeversvergaderingen. Maar het was alle moeite meer dan waard: foto's van de voor- en achtergevel en de foto's van binnen.


Algemeen
9-1-2011

Laatste loodjes

Na 1 week non-stop klussen schiet het lekker op. Het meeste schilderwerk zit erop, de badkamer is klaar en de keuken zit erin. Was nog even manoeuvreren met het lange werkblad van 5 meter uit 1 stuk. De witte HPL/multiplex werkbladen inclusief spoelbak hadden we uiteindelijk via internet gekocht. Kwam lekker dik verpakt binnen in houten planken en drie lagen karton en alles klopte op de millimeter. Toch wel lachen om zoiets in je 'winkelmandje' te stoppen en keurig binnen te krijgen. Nu is het nog even opzien tegen het schilderwerk van de trappen maar daarna zit het erop en kunnen we over!


Algemeen
4-1-2011

Badkamer bijna af, keuken komt eraan

De wanden van de badkamer zijn klaar en droog. Bedoeling was om de wandafwerking in de badkamer qua uitstraling niet hetzelfde te houden als de kamers, maar dan wel waterdicht. Geen tegels dus en dat is goed gelukt. Deze week worden de kranen, het bad en de wastafel gemonteerd en is de badkamer klaar. Donderdag komt de keuken en dan komen zo langzaamaan de laatste schilder- en montageklusjes in zicht.


Algemeen
20-12-2010

Planning voor klussen maar eens bijgesteld

Goede nieuws is dat het mooi wordt, minder is dat er aardig wat tijd in moet om het zo te krijgen. Het was krap om de muren ver genoeg af te krijgen voordat de gietvloer erin kwam. De keuken hebben we uitgesteld omdat de vloer nog te vers was en daarom nog geen mechanische belasting kon hebben. In principe geen probleem, we kunnen nog wel even vooruit met klussen, zeker nu elke schilderklus veel meer afplakwerk vraagt omdat de vloer er al ligt. Inmiddels zijn we ook begonnen met het aanbrengen van de waterdichte wandcoating in de badkamer. Nauwkeurig werk met in totaal 4 lagen: epoxy impregneer, 2 lagen kleur PU coating en een matte PU toplaag. Alles 2-componenten dus goed mengen in de juiste verhoudingen en snel aanbrengen voordat het is uitgehard.


Interieur
7-12-2010

Gietvloer ligt te drogen

Na de lange zoektocht naar de juiste leverancier, de materiaal- en kleurkeuze en alle voorbereidingen (vloeren drooggestookt, wanden en vloerranden afgewerkt, huis schoon en leeg) kan de gietvloer er eindelijk in. Na een primer is de vloer geegaliseerd met een transparante dichtzetmassa (net ijs). Met een spaan wordt de gietmassa uitgesmeerd over de vloer en wordt de menging tussen de kleuren bepaald (meer strijkbewegingen zorgt voor meer menging en een rustige vloer). De gietvloer vloeit uit zichzelf supersterk uit en (droogt hoogglans op). Hierna is er nog een matte slijtvaste toplaag over uitgerold. Over 2 dagen kunnen we weer naar binnen en kan het klussen weer beginnen!


Algemeen
30-11-2010

Latexen; gietvloer komt eraan

De gietvloerleverancier heeft via een vochtmeting kunnen bepalen dat de dekvloeren droog genoeg zijn voor het aanbrengen van de gietvloer, en we kunnen de woning nog twee weken verder droogstoken nu de vloerverwarming werkt. De afgelopen weken dus druk bezig geweest met het schuren, voorstrijken en latexen van het stucwerk, zodat de meest stoffige klussen na het aanbrengen van de vloer achter de rug zijn. Hoewel het stucwerk 'sausklaar' is opgeleverd heb je er toch nog behoorlijk wat werk aan voordat de zichtbare spaanaanzetten, putjes en krassen eruit zijn. En als je denkt met latex te kunnen beginnen moet je nog 'even' alles voorstrijken om de zuiging van het stucwerk op te heffen. En na het voorstrijken zie je weer nieuwe oneffenheden etc... Oftewel, dat afwerken van de wanden heb je op een gegeven moment wel gezien. Leuker was het monteren van de inbouwverlichting (detailfoto)! Verder lossen de afbouwaannemer en installateur de nog openstaande restpunten op. Het moet gezegd worden: dat doen ze erg netjes en vlot.


Bouw
15-11-2010

Opgeleverd! (klaar met bouwen, verder met klussen...)

Zo'n 5 maanden na de oplevering van de ruwbouw is nu ook de afbouwaannemer klaar en is onze woning opgeleverd. We zijn erg tevreden over het resultaat, de restpunten die er uit de oplevering kwamen zijn niet schokkend. De gevels zijn erg strak geworden en ook binnen is alles naar verwachting. De stucadoor was nog wel aan het werk tijdens de oplevering maar dat had ook wel zijn charme... De nutsvoorzieningen zijn inmiddels aangesloten en als het goed is hebben we vanaf dinsdag stadsverwarming en kunnen we de woning gaan droogstoken. De rest van de planning - met name de wandcoating in de badkamer en de gietvloer - zal afhangen van hoe droog de woning is over twee weken.


Algemeen
7-11-2010

Oplevering in zicht!

De oplevering staat voor vrijdag gepland. Aangezien we al een paar weken in het huis bezig zijn met klussen (inbouwverlichting vlak schuren met stucwerk, plamuren/schuren/gronden van stelkozijnen ), voelt de oplevering gek genoeg niet eens als een enorme mijlpaal. Doordat we tijdens de hele afbouwperiode veel op de bouw zijn geweest en door de kritische en oplettende architect, zijn de meeste punten die bij een oplevering naar voren kunnen komen al opgelost door de aannemer. Werkt voor beiden het prettigst. Voor de oplevering komen de nutsaansluitingen nog, gaat de voorgevel uit de steiger en wordt de begane grond afgemaakt (inmiddels netjes opgedroogd door de bouwkachels).


Bouw
27-10-2010

Achtergevel uit de steigers

Het tempo op de bouw zit er goed in. De achtergevel is klaar op de aluminium gevelpanelen na, binnen worden de laatste puntjes op de i gezet door de timmermannen en de stukadoor heeft de 2e verdieping al omgetoverd van bouwplaats tot woning (wat een metamorfose!). Tegels op het dakterras hebben we inmiddels ook gelegd. Mooiste detail daar is toch wel het dakluik. Omdat de patio nog geen dakbedekking heeft is het op de begane grond nog erg vochtig. Maar eens even aanzien hoe het droogt als ook de patio echt goed dicht is, anders zullen we daar nog even moeten wachten met afwerken.


Bouw
16-10-2010

Eindelijk wind- en waterdicht!

Zo, de kozijnen en het dakluik zitten erin en daarmee is de woning wind- en waterdicht! Het leveren van de juiste kozijnen bleek samen met de strenge vorstperiode in de ruwbouwperiode de grootste spelbreker geweest voor de planning. Zonder al te veel tegenslag zou het nu op moeten schieten: de stukadoor kan maandag aan de slag en de aannemer kan de gevels afmaken en binnen verder afwerken. Binnen enkele weken oplevering.


Bouw
4-10-2010

Gibo wanden staan erin

Vorige week zijn de binnenwanden geplaatst. We konden eindelijk de verhoudingen in het huis eens in werkelijkheid ervaren. Verder zijn de balustrades op het dakterras inmiddels gemonteerd en zijn de timmermannen druk bezig met de gevelbekleding. Nu is het (nog steeds) wachten op de aluminium kozijnen die volgende week geleverd moeten worden. De woning is dan wind- en waterdicht waarna binnen het stucen van wanden en plafonds kan beginnen. Gaat hard nu!


Bouw
14-9-2010

Wachten op aansluitingen met buren

De zandcement dekvloeren zijn gestort en geven het huis gelijk al een andere uitstraling. Volgende stappen binnenin zijn montage van de trappen en het plaatsen van de gibo binnenwanden. Buiten wacht de aannemer nog op de aansluitingen met de buren, waar dan weer tegenaan gebouwd kan worden. Het bos hout van gevellaten ligt dus nog steeds voor de deur. Verder liggen de balustrades voor op het dakterras te wachten op montage. We hebben ze buiten de aannemer om zelf ingekocht bij een metaalbewerker die voor een scherpe prijs schitterend werk heeft geleverd. Het was even wat extra werk om het te organiseren maar zeker de moeite waard!


Bouw
25-8-2010

Flink bos hout voor de deur

De aannemer heeft het werk weer opgepakt na de bouwvak. Doordat we de geleverde aluminium kozijnen moesten afkeuren (ze bleken gepoedercoat i.p.v. geanodiseerd) is de bouwvolgorde aangepast: de gevelafwerking wordt eerst aangebracht waarna de kozijnen geplaatst worden, en tussentijds worden de vloeren gestort en de GIBO wanden geplaatst. De gevels zijn van binnen nu ook afgewerkt en dicht en de vloerisolatie en vloerverwarmingsbuizen liggen er, storten maar!


Interieur
14-8-2010

In de weer met pur schuim

In de bouwvakperiode zijn we gestart met het monteren van de inbouwdozen voor de inbouwverlichting. Het was even zoeken naar een goede manier om de fermacell dozen goed uitgelijnd in het plafond te krijgen en vast te zetten met pur schuim: een eenvoudig zelfgemaakt malletje bleek een geweldige uitkomst!


Bouw
10-7-2010

Bouwvak voor de deur

Weer veel nieuws te zien op de bouw. De houtskelet gevels zijn bijna klaar, op de meeste plaatsen zit de isolatie er ook al in en de betimmeringen op het dakterras voor dakluik en daklichtbox zijn ook af. Nu kunnen we al goed zien hoe ongelooflijk licht de woning wordt door de ramen over de hele gevelbreedte en de openslaande deuren op kamerhoogte. Voor de bouwvak wordt de dakbedekking nog aangebracht en is het wachten tot na de bouwvak dat de kozijnen geplaatst worden en we wind- en waterdicht zijn.


Interieur
25-6-2010

Kleurkeuze voor gietvloer

We hadden eerder al besloten om een matte duokleur gietvloer te nemen. Voor de kleur wisten we ook al dat het een grijstint moest worden, maar daar kun je nog steeds veel kanten mee. Elke grijstint ziet er weer anders uit bij een ander type licht en in een andere omgeving. Door de kleurenstalen op verschillende plaatsen in de ruimte neer te leggen, sprong er een grijstint uit: niet te kil, niet te blauw en lekker licht! Die nemen we!


Bouw
11-6-2010

Stelkozijnen en spouwbladen van gevels

De afbouwaannemer is volop aan de slag met het plaatsen van de stelkozijnen en het opbouwen van de houtskelet spouwbladen van de voor- en achtergevel. Met een beetje geluk zitten de aluminium kozijnen er voor de bouwvak in, en dan zou ons huis dus (praktisch) wind- en waterdicht moeten zijn. Zou mooi zijn, want dan kunnen we starten met klussen: er moeten nog 14 spotdoosjes in de uitsparingen in het plafond ingebouwd worden voor de inbouwspots. Wordt een tijdrovend klusje!


Algemeen
29-5-2010

Officieel: van ruwbouw naar afbouw

Deze week was de echt zichtbare ommeslag van de ruwbouwfase (hoofddraagconstructies van woningen en parkeergarage) naar de afbouwfase. Dat betekent dat het gezamenlijke stuk van de bouw wat door de vereniging van ons bouwveld in opdracht is gegeven nu klaar is, en iedereen als individueel particulier opdrachtgever de afbouw verder regelt. Betekent in ieder geval dat het overzichtelijker wordt met minder partijen: architect, afbouwaannemer en installateur. Met een beetje mazzel halveert het aantal e-mails!


Materialen
26-5-2010

Productietekeningen aluminium kozijnen

Charles Eames zei het al, en ook bij onze woning lijkt het uit te komen: the details are not the details, they make the design. De productietekeningen voor de aluminium kozijnen worden nu afgerond en op en rondom de kozijnen barst het van die details. Zoals de types en afwerking van scharnierblokken en deur- en raambeslag, afstemmen van profieldiktes en aansluiting op stelkozijnen. Mooiste voorbeeld vinden we de beldrukker, die superstrak in het aluminium profiel naast de voordeur weggewerkt wordt waardoor er geen lelijk kastje op het profiel geschroefd hoeft te worden.